Szerintem a legtöbb LTP közvetítő nem akar rosszat az ügyfeleinek. Azonban a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve! Ez a jószándék esetünkben azt jelentheti, hogy rossz információkat adnak át az ügyfeleknek. Ez jellemzően a kezdő LTP közvetítők ismérve (bár több ügyfelünk panaszkodott senior közvetítőkre is). Nézzük a TOP 5 átverős jótanácsot, amivel valaha LTP ügynök illette az ügyfelét!

5. LTP=Gyerekprogram

Ez talán nem is átverés, mivel az egyik lakáskassza hivatalos kommunikációjában kifejezetten gyermekprogramként mutatják be az LTP-t. A biztosítók és a bankosok szoktak hasonlóan átnevezni piaci terméket gyermekprogramnak, hiszen a szülők sokkal fogékonyabbak a “gyermekprogram” elnevezésre. A valóságban nem létezik kifejezetten gyerekeknek szóló LTP szerződés, azaz az Állam az adott támogatásában semmilyen módon nem különbözteti meg a gyerek-LTP-t a hagyományos lakástakaréktól! Ugyanazok a feltételek, ugyanannyi az állami támogatás. Akkor mégis hogyan lehet egy ma született gyereknek 20 évre kötni gyerekprogramként funkcionáló LTP-t?

Fundi-mini: a 10+10 éves konstrukció azt jelenti, hogy az ügyfél köt egymás után a gyereknek két darab 10 éves LTP szerződést. Az első lejártakor a pénzt bennhagyja minimális kamatért cserébe a pénztárban, majd a második 10 év lejártakor egyszerre használja fel a pénzt.

 

4. Mindenfajta jelzáloghitelre jó

Itt viszont már közelítünk az átveréshez. Több helyről hallottam, hogy az LTP közvetítő azt mondta az ügyfélnek, hogy minden jelzáloghitelre felhasználható az LTP. A valóságban nem a lakás megléte a feltétel a hitel esetében, hanem a hitelcél. Lakástakarékot kizárólag lakáscélú jelzáloghitelre lehet felhasználni. A lakáscélú jelzáloghitel megvalósulása önmagában azt jelenti, hogy van egy célingatlan. Erre nagyon érdemes odafigyelni, mert sokan fizetik abban a hiszemben az LTP szerződést, hogy majd annak lejártakor a szab. fel (de jelzálog alapú) hitelüket tudják elő/végtörleszteni.

 

3. 60% állami támogatás

Két hete mesélte egyik ügyfelünk, hogy egy ügynök azzal érvelt, hogyha most köti meg a szerződést, akkor 60%-os állami támogatás jár a befizetések mellé. Szerintem ez a mondat nem a rosszindulattól, hanem a tájékozatlanságtól süt. Az ügyfél két darab LTP szerződést szeretett volna megkötni és az üzletkötő valószínűleg gyors fejszámolással összeadta, amit össze kellett adni: 30%+30% állami támogatás= 60%. Viccet félretéve az állami támogatás minden pénztárnál pontosan ugyanakkora. Ebben nincsen különbség!

 

2. 6,9%-os betéti kamat

Írtam múltkor egy LTP összehasonlító cikket, amit posztoltam Facebookon. Erre érkezett az egyik lakás-takarékpénztári ügynöktől a komment, hogy ő tud magasabb betéti kamatot is. Persze nem értettem, hogy mihez képest tud magasabbat, hiszen mindegyik terméket bemutattam, de belementem a játékba. Váltig állította, hogy náluk a betéti kamat 6,9% szemben az általam leírt maximum 1,5%-os betéti kamatos termékkel (a többi ennél alacsonyabb). Nem tudtam eldönteni, hogy a “kamat” zavarta ennyire össze és ő az azonnali hitel kamatát mondja (az sem 6,9%, hanem 5,9%) vagy pedig az állami támogatást is beleszámolja a betéti kamatba? (Ez mondjuk az EBKM lenne….) Végül nem sikerült meggyőznöm vagy ráébresztenem. Írtam az általa közvetített pénztár marketing osztályának és ott tagadták, hogy ilyet mondott volna egy ügynökük. (Annak ellenére, hogy mellékeltem a beszélgetés képét is…)

Szóval nem létezik 6,9%-os betéti kamat!

 

Legújabb LTP akciók

 

1. Lejáratkor megkapod a szerződéses összeget

Az elmúlt lassan 10 évben, mióta ezzel foglalkozom, a top kamu a szerződéses összeghez kapcsolódott. Az ügyfelek szentül állították és hittek abban, hogy amikor lejár a 4-5-6-8-10 éves szerződésük, akkor a teljes szerződéses összeget kapják meg a pénztártól. Valamilyen oknál fogva elhitték, hogy havi 20.000 forintos befizetésből 4 év alatt 3,2M forintot kapnak vissza. És sajnos több LTP közvetítő is kitartóan magyarázta ezt a butaságot. A valóságban a 3,2M forint a szerződéses összeg, amire igényt tarthat az ügyfél, amennyiben hajlandó bevállalni az LTP hitelt és arra x évig törlesztést fizetni. Ez a hitelösszeg a 3,2M forintnak több, mint a felét teszi ki.

Szerencsére a legtöbb embert sikerült észhez térítenem, de volt olyan, aki nem hitte el nekem ezt a tényt. Helyette majd nagyon meglepődnek, amikor x évnyi spórolás után fele annyi összeget kapnak, mint amire számítottak!

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ezeket olvastad már?

Többgenerációs vagyon LTP-vel? Meglepően kevesen vannak tisztában azzal a lehetőséggel, hogy a lakástakarékpénztárral megszerezhető évi 72.000 forintos állami támogatás többszörözhető és ezáltal akár egy többgenerációs családi vagyont tudunk felhalmozni! Ebben a cikkben kiszámítjuk és megnézzük, hogyha a család összefog, akkor milyen elképesztő lehetőséggel tudnak élni és akár évente közel fél millió forintot megszerezhetnek az Államtól! Szerinted lehetséges többgenerációs vagyont felépíteni a lakástakarékpénztárral? Kik...
A 12 legkirályabb (kis) erkély Mindenki szeretne magának egy igazán pihentető és király erkélyt. Ugyanakkor jellemzően lomtárként, otthonunk viszonylag elhanyagolt részeként funkcionál az erkélyünk! Nézzünk 12 tuti tippet, amivel egycsapásra olyanná varázsolhatjuk, amilyenné mindig is szerettük volna! Nem szabad feladni azért, mert kicsi az erkélyünk!   Nagyon fontosak lehetnek a kiegészítő elemek. 1-1 jól megválasztott kiegészítő elemmel csodákra lehetünk képesek! Az erkély sarkai nem arra valóak, hogy od...
Van értelme a 10 éves LTP-nek?   Elterjedt (fél)információ, hogy egyedül a 4 éves lakástakarékpénztár éri meg és ezzel szemben a hosszabb távra kötött szerződések nagyon rossz kondíciókat biztosítanak számunkra. Ez így nem teljesen igaz. Azt kell megérteni, hogy lakástakarékpénztárat nem időtávra, hanem célra kötsz. Hiába kötsz 4 éves szerződést, ha 10 év múlva szeretnél költözni. Mit csinálsz 4 év után a pénzzel? A fejedre kened?   A Lakástakarékpénztár hozamai vs piaci hozamok Szerintem nem lehet egyértelm...
LTP-ből elektronikai eszközt? Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a lakástakarékpénztárat (továbbiakban: LTP) többek között elektronikai eszközökre is fel lehet használni! Gondolj bele, hogy a mosogatógépet vagy a hűtőgépet végső soron 30%-kal olcsóbban tudnád megvásárolni! Jobbat vásárolnál vagy pedig megspórolnád magadnak ezt a pénzt? Pontosan ezt tudja az LTP! Amikor az LTP-ről kérdezem az embereket, akkor általában sok millió forintos beruházásokra, ház építése vagy vásárlásra gondolnak. Sokan pontosan azért...
Brutális sztori a lakástakarékpénztárról-ügyfélpanasz   Szeretnénk, ha a www.ujltp.hu nem egy sales oldal lenne, hanem egy információbázis, ahol a kevésbé emlegetett információk, akár a lakástakarékpénztár negatív oldalai is helyett kapnak és ezáltal egy teljesebb képet kapnak az érdeklődök. Elköteleződtünk a teljes tájékoztatás mellett és kizárólag olyan ügyfeleknek szeretnénk segíteni LTP-t kötni, akik számára valóban ez a legjobb döntés és ki tudják használni az előnyeit! Ma kaptunk egy levelet, amiben az egyik olvasónk elmondja a saját ...