Meglepően kevesen vannak tisztában azzal a lehetőséggel, hogy a lakástakarékpénztárral megszerezhető évi 72.000 forintos állami támogatás többszörözhető és ezáltal akár egy többgenerációs családi vagyont tudunk felhalmozni! Ebben a cikkben kiszámítjuk és megnézzük, hogyha a család összefog, akkor milyen elképesztő lehetőséggel tudnak élni és akár évente közel fél millió forintot megszerezhetnek az Államtól! Szerinted lehetséges többgenerációs vagyont felépíteni a lakástakarékpénztárral?

Kikre lehet kötni LTP szerződést?

 

 

Meglepően kevesen vannak tisztában azzal, hogy egy összetartó családban akár 8-10 db lakástakarékpénztárat is tudnak kötni!

Nézzünk egy teljesen átlagos családot, ahol van két szülő, két gyermek, és négy nagyszülő. Amennyiben egyikük sem szerepel egy másik, élő LTP szerződésben, akkor összesen 8x 20.150 Ft (ne felejtsd el sosem a 150 forintot számlavezetési díjat beleszámolni!) értékben tudnak szerződni!

Ilyen esetben az alábbi fontos kérdéseket kell megválaszolnunk magunknak:

  1. Miből fogunk tudni befizetni 8x 20.150 forintot havonta?
  2. Ki tudjuk fizetni az 1%-os számlanyitási díjat / vállalni tudjuk az akció feltételeit?
  3. Olyan időtávot határozunk meg (4-5-6-8-10 év), amit végig tudunk vinni és a céljainknak megfelel?
  4. Biztosak vagyunk benne, hogy az általunk meghatározott megtakarítási időn belül nem vesszük el az LTP lehetőségét a bevont kedvezményezettektől?

 

Milyen kockázatai vannak?

Mielött megnézzük a konkrét számokat, érdemes átbeszélni a kockázatokat! Erről véleményem szerint túl keveset beszélnek az ügyfelekkel mások, míg mi kifejezetten erre helyezzük a hangsúlyt szerződéskötés elött! Gondolj bele, hogy amit ma kinéztél lakás/ház, az 10 évvel ezelött mennyibe került? Mai panellakás Budaörsön 17M forintba kerül, míg 10 évvel ezelött 11M forintért lehetett megvásárolni. Ez az ingatlanárváltozás kockázata, ami számodra azt jelenti, hogy hiába gyűjtötenél össze 11M forintot 10 év alatt, ha menet közben tovább drágulnak az ingatlanok. Ilyen esetben két dolgot tehetsz:

  1. Ahogyan növekszik a fizetésed, úgy növeled a megtakarításod értékét
  2. Több hitelt kell felvenned

+1 olcsóbb lakást vásárolsz meg

 

A 30%-os állami támogatás önmagában nem garantálja, hogy ingatlant tudsz vásárolni. A Te felelősséged, hogy az inflációt és az árváltozást kezeld a megfelelő eszközökkel!

 

Többgenerációs vagyon LTP-vel

 

 

A táblázatból láthatod, hogyan tud felépülni egy többgenerációs vagyon, amennyiben minden hónapban a példa család képes kifizetni saját erőből 8 x 20.150 forintot, azaz havi 161 200 forintot! Persze ez egy nagyon ideális helyzet lenne. Viszont láthatod a folyamatot, hogyan lehet ebből a havi ráfordításból garantáltna vagyont építeni!

Első lépésként kiválasztunk egy megtakarítási időt, ameddig értelmes összeget tudunk felépíteni.

Második lépésként (törekedve, hogy lehetőleg hitelt ne vegyünk fel) felhasználjuk a lejárt LTP-ket egy lakás megvásárlására, amit azonnal kiadunk. (Nagyon fontos, hogy elötte beszéljünk ingatlanbefektetési szakértőkkel, nehogy rosszul frekventált helyen vásároljunk…)

Harmadik lépésként újraindítjuk a 8 LTP-t+ beforgatjuk az albérleti díjból származó pénzeket (amennyiben lehetséges) és kötünk 1-1 szerződést a testvérünk nevére és a testvérünk családjának a tagjaira. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy ez egy többgenerációs vagyonfelépítés, ahol erőteljes családi összetartással tud megvalósulni és “darabszámban” is megvannak a bevonható tagok.

 

Kockázatok, amivel számolnunk kell

Kockázat:

– Nagyszülők elhalálozása idő elött

– Rossz ingatlant vásárolunk

– Hitelt kellene felvennünk, aminek a kamata magasabb, mint az LTP évesített hozama

– Nem tudjuk kiadni albérletbe azonnal a lakást

 

A többgenerációs vagyonfelépítésnek számos kockázata van, amit fel kell vállalnunk, ha az LTP előnyei által szeretnék előbbre jutni az életben! Viszont ez csak egy példa, amit számtalan módon meg lehet változtatni! Pár napja szerződtünk olyan ügyféllel, aki éppen eladta a családi házát 35-40 millió forintért és az új vásárlása után maradt a zsebében 5 millió forint. Teljesen biztos benne, hogy 5 év múlva szeretnének építkezni, amikor már lecsengett az ingatlanpiaci őrület és olcsóbbak lesznek vélhetően az árak. A kérdése az volt, hogy 5 év alatt hol tudja garantáltan kamatoztatni a pénzét…

 

Sztori egyik ügyfelünkről

Kötöttünk vele 5 db 5 éves LTP szerződést. Ez mit jelent?

5M forintból———–> 7 688 830 forint garantáltan

Tehát 5 év alatt 2 688 830 forint nyereséget tudunk garantáltan elérni, ami 53%-os pluszt jelent. Ez évente 10,74% kamatnak felel meg! Ismétlem…garantáltan…

Amennyiben Prémium Állampapírba helyezi a pénzt 5 évre, akkor 5 796 370 forint kap a végén…

Ha bankba helyezi a pénzét, akkor még ennél is kevesebbre számíthat…

Ha befekteti, akkor felesleges kockázatot vállal, miközben 10% körüli annualizált hozamot 5 éven keresztül kizárólag kockázatot befektetésekkel lehetséges elérni…

Miből?

És mi a fedezete a havi 5×20.150 forintra? Hát az 5 M forint, ami most a számláján van… 5 év alatt 5,7 millió forintot kell befizetnie, tehát egyetlen feladata, hogy az utolsó év egy részét (700.000) tudja saját zsebből finanszírozni, de erre van 4 és fél éve felkészülni… Ez azt jelenti, hogy 700.000/54= 12.962 forintot kell minden hónapban félretennie ahhoz, hogy meglegyen 4 és fél év múlva biztosan ez a pénz!

És azt senki nem zárta ki, hogy az 5M forint fel nem használt részét ne helyezze el 3 éves TBSZ-ben Prémium Állampapírt vásárolva vagy ne kösse le a bankban… Ugyanis első évben 1,2M forintra van szükségünk, második év végén 2,4M forintot használunk fel és így tovább!

A teljes folyamat nagyon jól tervezhető!

 

Szeretnéd, hogy segítsünk neked is megtervezni a stratégiádat, ami neked a legjobb lenne?

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.