Mindenféleképpen érdekes feltevés lehet. Pedig milyen távolinak tűnhet sokaknak a “boldog nyugdíjas évek”, miközben az LTP egy sokkal kézzelfoghatóbb és rövidebb konstrukciót nyújt számunkra! De akkor mégis milyen gondolattól vezérelve lehetne akár ebben az opcióban is gondolkodni? Nézzünk meg egy olyan összehasonlítást, amiben a nyugdíjbiztosítás és az LTP ütközik meg 10 éves futamidőben havi 50-50 ezer forinttal. ( Példa János ma 55 éves)

Nyugdíjbiztosítás

 

A nyugdíjbiztosítás egy nyugdíjcélú megtakarítási forma. A konstrukció egyik legfontosabb eleme, hogy törvényben van “maximalizálva” a lejárata, azaz a szerződés aláírásának pillanatában érvényes öregségi nyugdíjkorhatár. Ilyen módon nem kell attól félnünk, hogy a korhatár emelésével tolódik a kifizetés időpontja. 

Az Állam adójóváírás formájában minden befizetéshez 20%-os adójóváírást ad. Egyrészt megkerülhetetlen ebben az esetben, hogy az adott naptári évben fizessünk kellő mértékű SZJA-t, amiből visszakaphatjuk a pénzt. Másrész a folyamat nem automatikus, nekünk kell minden évben az adóbevallásunkban megjeleníteni a jóváirandó összeget.

Lejáratkor az összegyűjtött pénz szabadon felhasználható és senki nem kérdezi meg, hogy mire költöttük. Mivel a jövőben a nyugdíj összege egyre mérséklődik, ezért mindenféle összehasonlítás mellett is elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk olyan nyugdíjcélú megtakarítással is, ami lejáratkor szabadon felhasználhatú pénzt ad nekünk.

 

Lakástakarék

A lakástakarék esetében állami támogatás formájában minden befizetéshez kapunk évente 30%-ot, maximum 72.000 forintot. Mivel állami támogatásról van szó, ezért a program esetében nem vizsgálják a jövedelmi viszonyainkat. Automatikusan jár minden olyan személy részére, aki rendelkezik adókártyával, magyarországi lakcímmel és Magyarországon kívánja felhasználni a támogatást.

A lejáratkor összegyűjtött pénzt kizárólag lakáscélra használhatjuk fel. Mivel kötött a program, ezért az összehasonlításnak abban az esetben van értelme, ha a lakástakarékban összegyűjtött pénzt hasznosan tudjuk felhasználni, azaz lakáscélt tudunk megvalósítani:

  • albérletből saját lakásba költözünk- megspóroljuk a bérleti díjat
  • tudunk vásárolni lakást, amit kiadunk albérletbe- fix havi bevétel nyugdíjas éveinkben
  • a lakástakarék összegét az otthonunk korszerűsítésére használjuk fel- csökken a rezsi

Még véletlenül sem lakásfelújításra használjuk (festés, csempe…stb), aminek nincsen közvetlen anyagi haszna számunkra.

Mivel a lakástakarékban 1 adószámmal maximum havi 20.000 forinttal köthetünk szerződést, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért Példa János 2 db 20 illetve 1 db 10 ezres 10 éves LTP szerződést köt magára illetve két közeli hozzátartozójára.

 

Mennyi gyűlik össze?

 

Lakástakarék kalkuláció: www.fundamenta.hu, 3,9-es módozat.
Nyugdíjbiztosítás kalkuláció: 6%-os éves hozamot feltételezve, Signal biztosító exkluzív ajánlata (további infó: www.iflgroup.hu)

A nyugdíjbiztosítás esetében a számok nem garantáltak, minden az elért tényleges hozamtól függ. A táblázatban 6%-os éves átlagos hozammal lett számolva. Az látható, hogy még ebben az esetben is a lakástakarék kb. 350.000 forinttal tud (garantáltan) többet hozni. Amennyiben a nyugdíjbiztosításban 6% helyett magasabb hozamot tudunk elérni, akkor elképzelhető, hogy több pénz gyűlik benne össze. De az is, hogy ennél is kevesebb!

Végső soron a döntést számtalan befolyásoló és változó tényező figyelembevételével érdemes meghozni. Ideális világban a lakástakarék lenne a jobb megoldás (ideális világ= rengeteg pénzünk van a folyószámlán). De mivel nem ebben a világban élünk, ezért a szempontokat figyelembe véve érdemes meghozni a döntéseinket!

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

 

Ezeket olvastad már?

Mégsem garantált az LTP? Erről ritkán beszélnek… Lakástakarékpénztár esetében elterjedt tévhit, hogy az aláírt szerződéssel garantált állami támogatásra vagyunk jogosultak az utolsó fillérig, ami a szerződésben szerepel! Ugyanakkor van egy kitétel, ami miatt oda kell figyelni arra, hogy mikor, hogyan és milyen fegyelemmel fizetjük az LTP szerződésünket! Hihetetlen sok állami támogatástól eshetnek el azok, akik nem tudnak rendszeresen befizetni és mindig megcsúsznak Az LTP esetében fontos megértenünk, hogy a támogatás a pénztári rends...
5 trükk, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Hogyan tudod a lakásodat vonzóbbá tenni és a lakásvásárlást elősegíteni? Tudtad, hogy a szebben becsomagolt termékért többet fizetnek a vásárlók, mint az igénytelenül hagyott dolgok után? A te terméked ebben az esetben az ingatlan, ezért jó ha odafigyelsz rá! Összegyűjtöttem neked néhány trükköt és tippet ahhoz, hogy a lakásodat sikeresen tudd értékesíteni és ne kelljen "akciózni" vagy alkudozni! Nézzük azt az 5 legfontosabb trükköt, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Gondolkodj a l...
Napelem állami támogatással?   Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy 1-1 hónapban elszaladt a villanyszámla. Tulajdonképpen szerintem mindenki örülne annak, ha a nap energiáját felhasználva "ingyen" áramhoz juthatna és cserébe még a villanyszámla is kiesne a számlahegyek sorából. Viszont sokaknak nincsen a zsebében 1-2 millió forint. Számukra lehet fantasztikus megoldás az LTP!   Az LTP felhasználható napelem létesítésére 100%-ban   Mit jelent számokban az LTP és napelem kapcsolata? Egy át...
Hogyan nézett ki a magyar polgári lakás az 1950-es évektől és 2017-ben? Nézzük meg, hogy a magyar otthonok hogyan változtak meg az elmúlt 40-45 évben. Hihetetlen belegondolni, hogy a legtöbben az 1970-es "állapotokba" születtek bele és gyerekként még megéltek olyan dolgokat, amikről a mai fiatalok még nem is hallottak! Teljesen más világ volt! Érdemes pár percet a nosztalgiára fordítani és megfigyelni a fejlődést! Konyha   Nappali   Fürdőszoba   Gyerekszoba   Iparkodás a konyhában   Kertben   Csalá...
Felnőttként miket dobjunk ki, amik nem illenek a lakásba?   Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenki elhagyja az alma matert, a családi fészket, a biztonságot nyújtó szobácskát. Ilyenkor persze hatalmas álmokat szövögetünk a jövőbeni "első saját" lakásunkkal kapcsolatban. Elhagyjuk a szülők, a család megszokott, felhalmozott és rettentően unalmas dolgait, helyüket pedig szupertrendi dolgok veszik majd át. A valóságban ez viszont teljesen máshogy zajlik le, az évtizedes berögzüléseket nem lehet azonnal levetkőzni. Nézzük meg, hogy mitől ke...