Most olvastam egy gazdasági rovatban az “ingyen hitel” koncepcióját, ahol a szakújságíró azt próbálta kifejteni, hogy megfelelő kamatozás mellett lakástakarékkal kombinálva valóban létezik az “ingyen hitel” koncepció. Bármennyire is jól hangzik, ez egy hatalmas bullshit, aminek nincsen realitása. Nézzük meg, hogy miért nem működhet a gyakorlatban ez a szuper elmélet?

Alacsony kamat vagy fix kamat

Jelen pillanatban is rekord alacsonyan mozog a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok olcsón jutnak hozzá a forráshoz. Részben emiatt a forint alapú hitelek is soha nem látott kamatok mellett érhetőek el. Ettől függetlenül a hitelfelvétel kalkulációs szakaszában egy nagyon nehéz döntést kell meghoznunk. A legbiztonságosabb hitelt szeretnénk vagy a legjobb (pillanatnyi) kamatozásút?

Azt kell megérteni, hogy a bankok nem hülyék. A bank mindig nyer és pontosan be tudja árazni a hiteleit úgy, hogy abból soha ne kerüljön ki vesztesen. Minél hosszabb időtávra garantálja nekünk a kamatot, annál magasabb kamatfelárat használ, hiszen neki figyelembe kell venni a jövőben várható kamatemelkedéseket is. Jelenleg 2-3%-os kamatozású hitelt kizárólag változó kamatozású kockázatos hitelek esetében érhetünk el. Míg a legjobb “végig fix” kamatozású ajánlatok a piacon 6%-os kamat körül mozognak érkeztetett jövedelemtől függően.

Azt mondják, hogy a “0” hitelhez 3,3% kamatozás alatt juthatunk hozzá lakástakarékkal kombinálva

Tehát azt kell megértenünk, hogy az átlagos ügyfelek számára elérhetetlen ez a konstrukció, mivel a mindenkori hitelkamat biztosan változni fog (inkább emelkedik). Ha ma elérjük a 3,3% alatti kamatozást, akkor csak per pillanat tűnik “0”-ás kamatozásúnak a konstrukció, mivel menet közben a változó kamatozás miatt a bank újra árazhatja a hitelünket és akkor máris “elbuktunk”.

Sosem fizeted végig

Az átlagos hitelösszegek jelen pillanatban 15M forint körül alakulnak, amire az ügyfelek nem szeretnének havi 130.000 forintnál többet elkölteni. Nézzünk meg az MNB oldalán megtalálható hitelkalkulátorban a legfontosabb adatokat:

Forrás: MNB hitelkalkulátor, 2017.07.13

6%-os kamat mellett (legyen ez a 10 évig fix kamatozású jelzáloghitel egy átlagos család esetében) a havi törlesztőrészlet 107 465 forint lenne. A tőketartozás a 10. évben pedig 9 679 712 forint. Azt megállapítottuk már, hogy ilyen esetben egy átlagos család nem akar havi 130-150 000 forintnál többet fizetni havi törlesztésre. Viszont a feladatunk az lenne, hogy 10 éves LTP-ket kötve összegyűjön jelen esetben közel 9,7M forint.

Forrás: Bankmonitor

Ehhez az eredményhez havi 62.000 forintot kellene befizetni a lakástakarék szerződésbe. Ez azt jelentené, hogy 10 évig kell fizetnünk 107 465 + 62 000 = 169 465 forintot, ami közel 20 000-40 000 forinttal magasabb havi kiadást jelentene a vállaltnál.

Ebben az esetben is az összes visszafizetés: 20 335 800 forint+ LTP számlanyitási díj + végtörlesztési díj + egyéb járulékos költségek

Persze ez egy jó ajánlat a fenti feltételekkel, de láthatjuk, hogy nagyon messze vagyunk a “0”-ás hiteltől. Nagy problémám, hogy ezekben a konstrulcókban nem kötelező az összes lakástakarékot végig fizetni, tehát egy kevésbé fegyelmezett család (majdnem mindenki) egy nehezebb időszakban fogja magát és felmondja ezeket a szerződéseket, a pénzt előbb felveszi és másra költi. Tehát megborulhat a fegyelmezetlenség miatt is a koncepció.

Ezek csak játék a számokkal. Maradjunk annyiban, hogy nem fogod tudni “ingyen” megúszni a hitelt, ha feltekered a biztonság gombot maximumra. Kockáztatnod kell, amiben veszíthetsz is.

Legjobb LTP akciók

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. július 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezeket olvastad már?

Melyik LTP-t érdemes most megkötni?   Itt az idő, hogy végre őszintén kiszámoljuk neked, hogy melyik LTP-vel jársz leginkább jól anyagi szempontból. Biztosan téged is bombáznak a jobbnál jobb ajánlatokkal! De volt már olyan, aki az akció mögé nézett és elmondta neked a nettó nyereségedet? Mert mi most ezt fogjuk tenni! Megnézzük, hogy valójában mennyi a tényleges nyereséged 1-1 ilyen szerződésen és hol érdemes most megkötni. 4 éves LTP esetén   Az LTP szerződések esetében több szempontot kell figyelembe venni. M...
Van értelme a 10 éves LTP-nek?   Elterjedt (fél)információ, hogy egyedül a 4 éves lakástakarékpénztár éri meg és ezzel szemben a hosszabb távra kötött szerződések nagyon rossz kondíciókat biztosítanak számunkra. Ez így nem teljesen igaz. Azt kell megérteni, hogy lakástakarékpénztárat nem időtávra, hanem célra kötsz. Hiába kötsz 4 éves szerződést, ha 10 év múlva szeretnél költözni. Mit csinálsz 4 év után a pénzzel? A fejedre kened?   A Lakástakarékpénztár hozamai vs piaci hozamok Szerintem nem lehet egyértelm...
Mire használható fel a lakástakarék? – Itt a teljes lista! Nagyon sokan nem tudják, hogy a tipikus célokon felül (lakásvásárlás, hitel-előtörlesztés, felújítás) mi mindenre lehet felhasználni a lakástakarék által elérhető állami támogatást és megtakarítási összeget! Most végignézzük a teljes listát, hátha te is kedvet kapsz ahhoz, hogy megköss egy vagy több ilyen szerződést, amivel végső soron pénzt spórolhatsz! ablak bejárati kapu biztonsági rács biztonsági üvegfólia biztonsági zár garázs ajtó harmonika ajtó kilincsek k...
Napelem állami támogatással?   Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy 1-1 hónapban elszaladt a villanyszámla. Tulajdonképpen szerintem mindenki örülne annak, ha a nap energiáját felhasználva "ingyen" áramhoz juthatna és cserébe még a villanyszámla is kiesne a számlahegyek sorából. Viszont sokaknak nincsen a zsebében 1-2 millió forint. Számukra lehet fantasztikus megoldás az LTP!   Az LTP felhasználható napelem létesítésére 100%-ban   Mit jelent számokban az LTP és napelem kapcsolata? Egy át...
Miért passzívház?   Beindult a magyar építőipar, köszönhetően a CSOK támogatásnak is. Sok ügyfelünk szeretne passzívházban élni, ami a lehető legkevésbé terheli a környezetet, miközben a rezsi összegét is a végletekig minimalizálja. De tulajdonképpen mit kell tudni a passzívházról? Mitől passzív a passzív? Ennek jártunk utána! Megjelent a CSOK könyv "A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozg...