Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy 1-1 hónapban elszaladt a villanyszámla. Tulajdonképpen szerintem mindenki örülne annak, ha a nap energiáját felhasználva „ingyen” áramhoz juthatna és cserébe még a villanyszámla is kiesne a számlahegyek sorából. Viszont sokaknak nincsen a zsebében 1-2 millió forint. Számukra lehet fantasztikus megoldás az LTP!

 

Az LTP felhasználható napelem létesítésére 100%-ban

 

Mit jelent számokban az LTP és napelem kapcsolata?

Egy átlagos családi ház havonta 333 kWh fogyasztással 15.000 forintos számlát kénytelen kifizetni. Ha ezt a fogyasztást teljes mértékben ki szeretnénk váltani, akkor szükségünk lenne egy 3,5 kW-os napelem rendszer kiépítésére, aminek az ára nagyjából 1,6M forint.

 

9 év alatt térül meg a beruházás. A 12. évben már közel 1 millió forintot spóroltunk meg!

 

Ahhoz, hogy 4 év múlva kiépíthessük a napelem rendszerünket (feltételezve, hogy a mostani 1,6M forintos ár 4 év múlva 2M forintba fog kerülni), szükségünk van LTP-re…

 

Tehát 4 év alatt havi 32.000 forintnyi LTP-vel ki lehet építeni a szükséges napelem rendszert azoknak is, akiknek jelen pillanatban nincsen meg a szükséges tőkéjük..

 

A napelem 10 évente elromlik és ezért soha nem térül meg?

Sokan félnek ettől a beruházástól, mivel azt gondolják, hogy mire megtérülne, addigra bedoglik a rendszer. Fontos megjegyezni, hogy jellemzően 10-12 évnyi gyári garanciát kapunk a napelem rendszerhez, 10 év inverter garanciát illetve 30 év termelési garanciát. A sok-sok garancia minimalizálja a kockázatunkat!

 

Az adóra figyeljünk oda, mert az „ingyenes enregia” projektet az Állam egyre jobban meg szeretné adóztatni! Ezt mindig bele kell kalkulálni a megtérülésünkbe, mint ahogyan azt a tényt is, hogy az energiafelhasználásunk nem feltétlenül növekszik, de a villanyszámlánk biztosan fog a következő években!

 

Megéri az LTP-t felhasználni erre?

Összességében elmondhatjuk, hogy a napelem rendszer kiépítése is egy okos gondolat lehet, amikor lejár az LTP szerződésünk. Hosszú távon minden jel szerint megéri anyagilag is ezeket a rendszereket kiépíteni. A passzív energia minden esetben kifizetődő lehet számunkra. Az sem mellékes, hogy ezzel a környezetünket is kevésbé terheljük meg.

Mivel a napelem rendszerek nem két forintba kerülnek, ezért nem mellékes, hogy az Állam végső soron a 30%-át is kifizetheti támogatásban ezeknek a rendszereknek. Pont a mai napon engedte szabadjára az Állam a legújabb pályázatot, aminek keretében lakossági ügyfelek pályázhatnak napelem kiépítés támogatására. Ilyen módon nem elképzelhetetlen, hogy akár a 30%-nál magasabb állami szerepvállalással építhetjük ki a saját rendszerünket.  Érdemes számolni, de az biztos, hogy sokkal jobban megéri napelemet építeni, mint 5. alkalommal átalakítani a fürdőszobát!

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.