Beindult a magyar építőipar, köszönhetően a CSOK támogatásnak is. Sok ügyfelünk szeretne passzívházban élni, ami a lehető legkevésbé terheli a környezetet, miközben a rezsi összegét is a végletekig minimalizálja. De tulajdonképpen mit kell tudni a passzívházról? Mitől passzív a passzív? Ennek jártunk utána!

Megjelent a CSOK könyv

“A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.”- wikipédia

A passzívházak legfőbb tulajdonsága, hogy kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert (de azért valamire szükség van). A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges hőmennyiséget a napsugárzásből, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Gondolj bele! A házad annyira okos, hogy az általad kibocsájtott hőt elraktározza és felhasználja!

Nagyon fontos, hogy a “passzívház” minősítés nem köti ki az épület stílusát, típusát. Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének.

 • Az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket
 • Összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/(m2év)
 • Légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h

 

Passzívház tervezésénél fontos elvek:

 • Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása
 • Nyári hővédelem biztosítása
 • Extra hőszigetelés
 • Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése
 • Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése
 • 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek
 • Légtömörség biztosítása
 • Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel, földhő hasznosítással

A passzívház előnyei:

 • Kellemes hőérzet
 • Extra kevés fűtési költség
 • A kiemelkedő szigetelésnek köszönhetően a határoló falak belső felületi hőmérséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével
 • Nem alakul ki huzat, sem hideg sugárzás
 • Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben
 • Szabályozott a páratartalom és penészedés nem alakul ki az épületben, a szellőző rendszer kiszűri a bejövő levegőben található pollenek 70%-át
 • Minimális energiafelhasználással a CO2 kibocsátás is alacsony

Passzívház Plus és Premium minősítés

Ma már a néphiedelemmel ellentétben nem csak egyfajta passzívház kategória létezik. Megkülönböztetjük a passzív házat a passzívház plus-tól és a passzívház premium kategóriáktól.

A klasszikus Passzívház jellemzőit összekötik a megújuló energián alapuló termeléssel (pl.: napkollektor). A passzívházak kategórizálása rendkívül fontos és előremutató lépés a megújuló energiát termelő eszközök térnyerésében. Egyre többen gondolkodnak ezekben az eszközökben, amivel egyrészt környezettudatosabban és a fenntartható jövőt szem előtt tartva tudunk élni, másrész a fajlagos költségeket jelentősen tudjuk csökkenteni.

Az éves fűtési hőigény, max. 15kWh/(m2év), már jól ismert szám. Ez csak egy része a passzívház kritériumoknak, az egyéb energiafogyasztás (amelybe természetesen a nyári hűtési energia is beletartozik) korlátozott az energiatudatos építésnél.

Az össz. primerengia igény a klasszikus passzívháznál 60kWh/(m2év) lehet, míg az új Passzív Plusz kategóriánál 45 kWh/(m2év) a felső határ. Ugyanakkor legalább 60kWh/(m2év) energiát kell termelnie a háznak megújuló energiaforrásból ( a beépített területre vonatkozóan). Innen a plusz kategória meghatározás, több energiát termel az épület, mint amennyit felhasznál.

Mit jelent a számok nyelvén?-(forrás: http://www.passzivhaz-magazin.hu/az-e4-haz-fogyasztasa-monitoring/)

147 nm nagyságú passzív ház fűtési költsége a GEO tarifa segítségével:

(A fűtési költség kizárólag a közvetlenül fűtésre felhasznált energiát tartalmazza, az összes többi épületgépészet fogyasztását, valamint a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök fogyasztását nem. )

Február hónapban 8 500 forint 23 Celsius fokra beállított termosztát mellett.

Összehasonlításképpen az én 57 nm-es 2007-ben épített lakásomnak a fűtési költsége 2016.02-ben 22.632 forint volt!!!

 

LTP kötés a legújabb akciókkal!

 

Mennyibe kerül felépíteni egy ilyen házat?

(Teljes összehasonlító cikk: http://holnaphaz.blog.hu/2013/01/22/megeri-e_ma_magyarorszagon_passzivhazat_epiteni)

A linken egy nagyon részletesen kiszámolt kalkuláció található. Azoknak, akik mégsem akarják végigolvasni leegyszerűsítem:

2013-ban 13,66%-al került többe a szadai passzívház (első ilyen magyarországi épület) építése, mint ugyanazon feltételekkel rendelkező nem passzívház kollégája.

“Építési költségre vetítve egy szadai passzívházhoz hasonló, 136 m2 alapterületű NEM passzívház építése: 136 x 271 271 = 36 892 856 forint. Ebből le kell vonni a telekárat, hogy megkapjuk az építési költséget: Telekár nélkül (-10,5 M) = 26 392 856 forint, vagyis a fajlagos építési négyzetméterár: 194 065 Ft/m2 (telekár nélkül).
Ezt az összeget már összevethetjük a szadai passzívház 220 588 Ft/m2 fajlagos építési költségével, és azt találjuk, hogy az építési költség különbsége: 13,66%.”

 

Energiahatékony és környezetbarát épületek építéséről döntött az Európai Unió. Ennek értelmében 2018-tól az állami tulajdonú, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését célzó technológiát kell alkalmazni.

Bármilyen épületből lehet passzívház. Ez egybecseng a szabállyal, ami a felújításokra is vonatkozik.

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. április 04. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.