Nagyon sok ügyfelünk szembesült egy viszonylag lehetetlen helyzettel. Ez pedig a megtakarítási kényszer. Az alacsony kamatkörnyezetben hova érdemes a pénzünket helyezni és milyen stratégiát kell követnünk? Helyezzük biztonságba a pénzünket vagy kockáztassunk? Miért nem a legjobb megoldás az lakástakarékpénztári szerződés? Nagyon sok fontos kérdést feszegetnek az ügyfelek, akiknek egyre több szabadon elkölthető pénz marad a számlájukon havi szinten. Valamit biztosan kezdeni kellene, mert a legrosszabb megoldás, ha hagyjuk, hogy az infláció felzabálja a pénzünket…

Mindenkit a lakástakarékpénztár előnyei érdekelnek

De nagyon keveset beszélünk a lakástakarékpénztár hátrányairól is. Sajnos ez a termék sem abszolút sebezhetetlen, vagy tökéletes. Nem is ajánljuk mindenkinek, mivel hosszú távon hatalmasat bukhatunk a konstrukcióval. A tipikus élethelyzet, amikor van havonta 60-100e forintunk szabadunk, de 4-5 évre látunk előre. Ilyen esetben választhatunk egy semmit nem termelő banki betétet, egy kockázatos pénzügyi terméket (befektetési jegy) vagy éppen az évi 10% feletti hozamot eredményező LTP-t. Látszólag egyértelmű a választás…

Most hagyjuk a marketing dumát és beszéljünk őszintén a Te érdekedben!

Van 4-5 év múlva lakáscélod?

  • felújítás
  • bővítés
  • vásárlás

 

Ehhez vegyük, hozzá, hogy 3×4 éves 20.000 forintos LTP-ből jellemzően 3,6-3,9M forintot tudunk összegyűjteni. Ebből a pénzből nem tudsz venni házat. Ha nincsen mellé további likvid tőkéd, akkor a kérdés, hogy felkészültél a hitel felvételére? Egyáltalán többet hoz neked, mint amennyit visz a konstrukció?

Nézzük meg, hogy melyikkel járnál jobban? Ha 4 év múlva hitelből vennél lakást vagyha 10 évig fizetnél LTP-t?

 

forrás: www.ujltp.hu, A cél: 10 év alatt legyen 10M forint értékű lakásunk. Egyik verzióban 4 éves LTP után hitelből veszünk házat, amit kiadunk albérletbe. Második esetben 10 éves LTP-t kötünk.

 

A táblázatból láthatod, hogy 10 év múlva nagyjából 10M forint értékű lakáshoz juthatunk két módon. Az egyik opcióban 4 évig fizetünk havi 60.000 forintot, után 6 évig 106.000 forintot (10 éves fix alapú átlagos piaci alapú forint hitel) vagy pedig 10 évig fizetünk a lakástakarékba 60e forintot havi szinten. Ezen paraméterek mellett sokkal rosszabb megoldást jelente és ráfizetést, ha hitelből vennénk meg a lakást. Viszont amennyiben kevesebb hitelre lenne szükségünk vagy pedig az évek folyamán a lakásunk ára biztosan emelkedni tudna, akkor meg is érhetné a konstrukció.

Az biztos, hogy nem mindig a legjobb

Véleményem szerint nem szabad csak a hozamok miatt megkötni a lakástakarékpénztár szerződést. Fontos látni, hogy ez a szerződés lejáratkor nem használható fel szabadon és a kötöttsége rejti az igazi kockázatot. Ha megtakarítási kényszerben vagyunk és valójában nincsen lakáscélunk, akkor más lehetőségeket is meg kell vizsgálnunk, ami jellemzően alacsonyabb hozamot vagy nagyobb kockázatot jelentenek. Legrosszabb esetben a lakástakarékpénztárnál lemondunk az állami támogatásról és a nettó befizetéseinket (mínusz szerződéskötési díj) kapjuk vissza. Ebben az esetben már szabadon felhasználhatjuk a pénzünket.

Ha mégis szeretnél kötni

Figyelmedbe ajánlom, hogy jelenleg feltételek nélkül van lehetőséged a piac egyik legjobb ajánlatát megkötni szerződéskötési díj nélkül! Ez azt jelenti egy 10 éves szerződés esetében, hogy egy évnyi állami támogatással több pénzed marad/lesz, hiszen 76.000 forintot tudsz megspórolni a nyitási díjon. Klikk

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.