Sokan gondolhatják azt, hogy a lakástakarékpénztár és lakástakarékpénztár között nincsen különbség. Mivel mindenhol ugyanazokkal a feltételekkel ugyanakkora állami támogatást kaphatunk LTP szerződésünkre, ezért a döntést jellemzően szimpátia alapon hozzák meg az ügyfelek. A valóságban azonban legalább egy nagyon fontos tényezőt ismerünk, ami nem teljesen elhanyagolható, ugyanis akár 1 évnyi állami támogatással megegyező összeget is elbukhatunk, ha rosszul választunk!

Mi a különbség a lakástakarékpénztárak (LTP) között?

 

Gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik egyszerűen elhanyagolják a számlanyitási díj mértékét. Ez főleg a rövidebb futamidejű 4-5 éves LTP szerződéseknél jellemző, ahol a számlanyitási díj nagyságrendileg azonos az egy havi betéttel. Mivel ez az összeg elhanyagolható, ezért nem gondolnak jobban bele!

Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy 28.000 forintot (4 éves LTP szerződéskötési költsége kedvezmények nélkül) ki kell fizetnünk vagy sem. Ha ki kell fizetnünk, akkor gyakorlatilag 1 évnyi állami támogatásunk (72.000 Ft) -38,8%-áról mondunk le azonnal, míg ez az összeg 4 évnyi távlatban a teljes állami támogatás -9,7%-a!!!!

 

 

A táblázatból láthatod, hogy tulajdonképpen milyen “veszteséget” jelenthet számodra az elbagatelizált szerződéses összeg. Merül fel a kérdés, hogy hosszabb futamidejű szerződések esetén valóban megéri neked 1 évnyi állami támogatást előre kifizetni?

LTP szerződések esetén előfordulhat, hogy jobban megéri a teljes képet nézve kifizetni a szerződéskötési díjat, mint az akciós terméket választani! Nézzük nettósítva a lakástakarékpénztárakat 10 éves futamidővel!

Konkrét számokkal

 

 

Konklúzió

Az LTP összehasonlító táblázatból láthatod, hogy nem a számításokat felboríthatja a lakástakarékpénztári szerződésekre kapható betéti kamat mértéke. Az összehasonlításból az ERSTE  került ki győztesen, mivel a többinél lényegesen magasabb betéti kamatot tudnak biztosítani az ügyfeleik számára.

Több, mint 100.000 forintos különbségnél érdemes átgondolni, hogy ingyenesen kössünk szerződést, vagy pedig fizessük ki a számlanyitási díjat. Számlanyitási díjat akkor érdemes megfizeti, ha lejáratkor még ezzel az összeggel együtt is több pénzt kapunk vissza.

Az biztos, hogy kizárólag a számlanyitási díj tükrében nem lehet jó döntést hozni. Igazi különbséget jelenthet két lakástakarékpénztár között, amennyiben ugyanarra az időtávra közel azonos betéti kamatot tudnak a pénzünkre biztosítani.

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

 

Ezeket olvastad már?

Van értelme a 10 éves LTP-nek?   Elterjedt (fél)információ, hogy egyedül a 4 éves lakástakarékpénztár éri meg és ezzel szemben a hosszabb távra kötött szerződések nagyon rossz kondíciókat biztosítanak számunkra. Ez így nem teljesen igaz. Azt kell megérteni, hogy lakástakarékpénztárat nem időtávra, hanem célra kötsz. Hiába kötsz 4 éves szerződést, ha 10 év múlva szeretnél költözni. Mit csinálsz 4 év után a pénzzel? A fejedre kened?   A Lakástakarékpénztár hozamai vs piaci hozamok Szerintem nem lehet egyértelm...
Nyugdíj célra lakástakarékot?   Mindenféleképpen érdekes feltevés lehet. Pedig milyen távolinak tűnhet sokaknak a "boldog nyugdíjas évek", miközben az LTP egy sokkal kézzelfoghatóbb és rövidebb konstrukciót nyújt számunkra! De akkor mégis milyen gondolattól vezérelve lehetne akár ebben az opcióban is gondolkodni? Nézzünk meg egy olyan összehasonlítást, amiben a nyugdíjbiztosítás és az LTP ütközik meg 10 éves futamidőben havi 50-50 ezer forinttal. ( Példa János ma 55 éves) Nyugdíjbiztosítás   A nyugdíj...
5 trükk, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Hogyan tudod a lakásodat vonzóbbá tenni és a lakásvásárlást elősegíteni? Tudtad, hogy a szebben becsomagolt termékért többet fizetnek a vásárlók, mint az igénytelenül hagyott dolgok után? A te terméked ebben az esetben az ingatlan, ezért jó ha odafigyelsz rá! Összegyűjtöttem neked néhány trükköt és tippet ahhoz, hogy a lakásodat sikeresen tudd értékesíteni és ne kelljen "akciózni" vagy alkudozni! Nézzük azt az 5 legfontosabb trükköt, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Gondolkodj a l...
Rossz megoldás a lakástakarékpénztár?   Nagyon sok ügyfelünk szembesült egy viszonylag lehetetlen helyzettel. Ez pedig a megtakarítási kényszer. Az alacsony kamatkörnyezetben hova érdemes a pénzünket helyezni és milyen stratégiát kell követnünk? Helyezzük biztonságba a pénzünket vagy kockáztassunk? Miért nem a legjobb megoldás az lakástakarékpénztári szerződés? Nagyon sok fontos kérdést feszegetnek az ügyfelek, akiknek egyre több szabadon elkölthető pénz marad a számlájukon havi szinten. Valamit biztosan kezdeni kellene, mer...
Többgenerációs vagyon LTP-vel? Meglepően kevesen vannak tisztában azzal a lehetőséggel, hogy a lakástakarékpénztárral megszerezhető évi 72.000 forintos állami támogatás többszörözhető és ezáltal akár egy többgenerációs családi vagyont tudunk felhalmozni! Ebben a cikkben kiszámítjuk és megnézzük, hogyha a család összefog, akkor milyen elképesztő lehetőséggel tudnak élni és akár évente közel fél millió forintot megszerezhetnek az Államtól! Szerinted lehetséges többgenerációs vagyont felépíteni a lakástakarékpénztárral? Kik...