Sokan gondolhatják azt, hogy a lakástakarékpénztár és lakástakarékpénztár között nincsen különbség. Mivel mindenhol ugyanazokkal a feltételekkel ugyanakkora állami támogatást kaphatunk LTP szerződésünkre, ezért a döntést jellemzően szimpátia alapon hozzák meg az ügyfelek. A valóságban azonban legalább egy nagyon fontos tényezőt ismerünk, ami nem teljesen elhanyagolható, ugyanis akár 1 évnyi állami támogatással megegyező összeget is elbukhatunk, ha rosszul választunk!

Mi a különbség a lakástakarékpénztárak (LTP) között?

 

Gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik egyszerűen elhanyagolják a számlanyitási díj mértékét. Ez főleg a rövidebb futamidejű 4-5 éves LTP szerződéseknél jellemző, ahol a számlanyitási díj nagyságrendileg azonos az egy havi betéttel. Mivel ez az összeg elhanyagolható, ezért nem gondolnak jobban bele!

Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy 28.000 forintot (4 éves LTP szerződéskötési költsége kedvezmények nélkül) ki kell fizetnünk vagy sem. Ha ki kell fizetnünk, akkor gyakorlatilag 1 évnyi állami támogatásunk (72.000 Ft) -38,8%-áról mondunk le azonnal, míg ez az összeg 4 évnyi távlatban a teljes állami támogatás -9,7%-a!!!!

 

 

A táblázatból láthatod, hogy tulajdonképpen milyen “veszteséget” jelenthet számodra az elbagatelizált szerződéses összeg. Merül fel a kérdés, hogy hosszabb futamidejű szerződések esetén valóban megéri neked 1 évnyi állami támogatást előre kifizetni?

LTP szerződések esetén előfordulhat, hogy jobban megéri a teljes képet nézve kifizetni a szerződéskötési díjat, mint az akciós terméket választani! Nézzük nettósítva a lakástakarékpénztárakat 10 éves futamidővel!

Konkrét számokkal

 

 

Konklúzió

Az LTP összehasonlító táblázatból láthatod, hogy nem a számításokat felboríthatja a lakástakarékpénztári szerződésekre kapható betéti kamat mértéke. Az összehasonlításból az ERSTE  került ki győztesen, mivel a többinél lényegesen magasabb betéti kamatot tudnak biztosítani az ügyfeleik számára.

Több, mint 100.000 forintos különbségnél érdemes átgondolni, hogy ingyenesen kössünk szerződést, vagy pedig fizessük ki a számlanyitási díjat. Számlanyitási díjat akkor érdemes megfizeti, ha lejáratkor még ezzel az összeggel együtt is több pénzt kapunk vissza.

Az biztos, hogy kizárólag a számlanyitási díj tükrében nem lehet jó döntést hozni. Igazi különbséget jelenthet két lakástakarékpénztár között, amennyiben ugyanarra az időtávra közel azonos betéti kamatot tudnak a pénzünkre biztosítani.

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

 

Ezeket olvastad már?

Hogyan nézett ki a magyar polgári lakás az 1950-es évektől és 2017-ben? Nézzük meg, hogy a magyar otthonok hogyan változtak meg az elmúlt 40-45 évben. Hihetetlen belegondolni, hogy a legtöbben az 1970-es "állapotokba" születtek bele és gyerekként még megéltek olyan dolgokat, amikről a mai fiatalok még nem is hallottak! Teljesen más világ volt! Érdemes pár percet a nosztalgiára fordítani és megfigyelni a fejlődést! Konyha   Nappali   Fürdőszoba   Gyerekszoba   Iparkodás a konyhában   Kertben   Csalá...
2018-ban melyik lakástakarékot kössem meg?   Itt vagyunk 2018 elején és bizonyára sok emberben most bontakozódik ki az elképzelés, miszerint jó lenne megszerezni a 30%-os állami támogatást és elkezdeni lakás célra gyűjteni. Ebben a legjobb társ a lakástakarék szerződés lehet, amit jelenleg 4 szolgáltató kínálatában érhetünk el. Nézzük meg, hogy most ki milyen akcióval készült számunkra... Ebben a cikkben kizárólag a megtakarítási céllal megkötött lakástakarék szerződésekre koncentrálunk. A lakástakarékhoz felvehető hitelek módo...
Ne dőlj be az ingyenes hitelek konstrukcióknak!   Most olvastam egy gazdasági rovatban az "ingyen hitel" koncepcióját, ahol a szakújságíró azt próbálta kifejteni, hogy megfelelő kamatozás mellett lakástakarékkal kombinálva valóban létezik az "ingyen hitel" koncepció. Bármennyire is jól hangzik, ez egy hatalmas bullshit, aminek nincsen realitása. Nézzük meg, hogy miért nem működhet a gyakorlatban ez a szuper elmélet? Alacsony kamat vagy fix kamat Jelen pillanatban is rekord alacsonyan mozog a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hog...
CSOK lakástakarékpénztárral?   CSOK támogatás mellé   Nagyon sok ügyfélmegkeresést kapunk a maximális állami támogatásokkal kapcsolatban. A CSOK egy fantasztikus lehetőség lehet azon családok számára, akiknek van, vagy pénztől függetlenül tervezik a gyerekeket. A vissza nem térítendő állami támogatással egy (vagy akár több) lépéssel kerülhetünk közelebb álmaink otthonához! Viszont a CSOK mellé további állami támogatásokat tudunk gyűjteni, ha jól gondolkodunk! Most megvizsgáljuk az egyik lehetőségét! Mi a C...
Melyik LTP-t érdemes most megkötni?   Itt az idő, hogy végre őszintén kiszámoljuk neked, hogy melyik LTP-vel jársz leginkább jól anyagi szempontból. Biztosan téged is bombáznak a jobbnál jobb ajánlatokkal! De volt már olyan, aki az akció mögé nézett és elmondta neked a nettó nyereségedet? Mert mi most ezt fogjuk tenni! Megnézzük, hogy valójában mennyi a tényleges nyereséged 1-1 ilyen szerződésen és hol érdemes most megkötni. 4 éves LTP esetén   Az LTP szerződések esetében több szempontot kell figyelembe venni. M...