CSOK támogatás mellé

 

Nagyon sok ügyfélmegkeresést kapunk a maximális állami támogatásokkal kapcsolatban. A CSOK egy fantasztikus lehetőség lehet azon családok számára, akiknek van, vagy pénztől függetlenül tervezik a gyerekeket. A vissza nem térítendő állami támogatással egy (vagy akár több) lépéssel kerülhetünk közelebb álmaink otthonához! Viszont a CSOK mellé további állami támogatásokat tudunk gyűjteni, ha jól gondolkodunk! Most megvizsgáljuk az egyik lehetőségét!

Mi a CSOK?

 

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatási forma lakásvásárlás, építés vagy bővítés esetén. A támogatás mértéke függ a gyermekszámtól, a céltól (új vagy használt lakás?) illetve a vállalt gyermekek számától (nem kötelező). Nagyon sok feltételnek kell megfelelnie annak, aki CSOK igénylésre adja a fejét és részben az Államtól kapott pénzből szeretné finanszírozni az otthonteremtését. Pontosan ezért elengedhetetlen, hogy még a tervezési fázisban megismerkedjük a támogatással, feltételekkel és buktatókkal! A www.csoktanacs.hu szakértői szerint akár milliókat spórolhatunk, ha előre megismerjük a feltételeket. Sajnos minden információt megismerni nagyon nehézkes. Magyarország először és ezidáig egyedüliként a CSOKTANÁCS készített el egy közel 120 oldalas értelmező könyvet, amiben minden részletre kitértek. 

 

Érdekel

 

Hogyan lehet lakástakarékkal kombinálni?

 

Kétfajta ügyfél létezik! Az egyik kp-ból, a másik hitelből vág bele a folyamatba. Leginkább azok az ügyfeleknek lehet érdekes az LTP, akik hitelt vesznek fel. Ebben az esetben az igazi kérdés az, hogy az LTP éves kamata magasabb, mint a hitel kamat? Amennyiben a válasz igen, akkor jobban megéri a tőke egy részét lakástakarékpénztárba irányítani, mint a bank zsebét tovább tömni. CSOK kapcsán kétfajta hitelt kell megvizsgálni: piaci hitel és a CSOK 10+10.

 

Kamattáblázat

 

Nézzük meg egy táblázatban összefoglalva, hogy 4-5-6-8-10 éves LTP szerződés esetén mekkora a konkrét éves kamat. A kamatot megnézzük a hitelek esetében is. A piaci kamatozás esetében egy átlagos ügyfél lehetőségeit nézzük (amitől a Te hiteled lehet rosszabb vagy jobb is. Mindenféleképpen keress fel minket döntés elött).

 

Forrás: MNB, www.iflgazdasag.blog.hu, www.otp.hu

 

A táblázatból azt láthatod, hogyha te 4-5-6-8 vagy 10 éves futamidőben gondolkozol, akkor egységesítve és arányosítva mikor járnál jobban: ha a banknak vagyha az LTP-nek fizetnél?

 

Ha LTP-t szeretnél, akkor változtatni kell a futamidőn

 

Annak nincsen értelme, ha 10 év alatt szeretnéd kifizetni a hiteledet és emiatt kötsz 10 éves LTP-t. Ugyanis a hitel törlesztése mindenféleképpen ugyanakkora lesz (kivétel a lakástakarékkal kombinált hitel) és az LTP pont akkor jár le, amikor a hiteledet is kifizetted. Két dolgot tehetsz ilyen esetben:

  • hosszabb futamidőre veszed fel a hitelt: ezáltal alacsonyabb lesz a havi törlesztő- a különbözetet “nyereségért” az LTP-be lehet fizetni
  • Vagy kötsz a 10 éves futamidejű hitel mellé rövidebb lejáratú LTP-ket és előtörlesztesz belőlük (ebben az esetben viszont nő a havi kiadásod- nem sok értelme van alapvetően)

Mindenkinek egyedi számítás szükséges: írj az info@ujltp.hu e-mail címre és segítünk kiszámolni!

 

 

Legjobb esetben a CSOK és az LTP mennyit jelent?

 

Érdemes megvizsgálni, hogy mennyit nyerhetünk az ügylettel! Nem ajánljuk, hogy végtelen számú LTP szerződést kössön bárki az állami támogatás miatt. Érdemes a befizetések összegét a célokhoz igazítani. Egy nagyon kedves ügyfelünk példáját megvizsgálva érezheted azt, hogy kimaxolta az állami támogatást:

CSOK

2 meglévő gyermek mellé vállalt egy harmadik, ami miatt jogosulttá váltak (minden más feltételt teljesítettek) a 10M forint állami támogatásra.

Hitel

Alapvetően 5 éves futamidőben gondolkodtak. Egyrészt igénybe vették a CSOK 10M forintos 3%-os hitelt, másrészt a maradék hitelösszeget (8M forint) államilag kamattámogatott hitelként vették fel (5 év kamattámogatás).

LTP

Kötöttek 5 darab lakástakarékot (1-1 magukra, 2 a gyerekekre és 1 az egyik nagyszülőre)

 

Állami támogatások összege

5 év alatt közel 13M forint állami támogatás?

 

Láthatod, hogy lehetséges egy panellakás árát is megszerezni az Államtól, ha kellően körültekintőek vagyunk, szerencsénk van, megfelelünk a feltételeknek és hajlandóak vagyunk elköteleződni. Nagyon fontos, hogy ez a 13M forint nem jelent nettó nyereséget, ugyanis a hitelfelvételnek költségei és 5 év alatt kifizetett kamatai vannak. A táblázatban szereplő kamattámogatást nem Te kapod meg, hanem a bank- magyarul ezt az összeget NEM kell kifizetned hiteltörlesztés címszóval (ez a két összeg változhat, amennyiben változik a kamatozás, úgy emelkedik/csökken a támogatás arányosan).

A CSOK állami támogatásnál fontos figyelembe venni a CSOKTANÁCS könyvében leírt kizárásokat és jogi vállalásokat, amik miatt kieshetsz a jogosultak köréből! Azzal is számolnod kell, hogy a KSH és ingatlanpiaci adatok alapján a CSOK 10+10 bejelentése óta/miatt az ingatlanárak és építési költségek jelentős mértékben javultak. Ez azt jelenti, hogy a most megkapott br. 10M forint CSOK 2015-ös ingatlanpiaci nettó értéken (azaz mennyivel voltak alacsonyabbak az árak a bejelentés elött) kevesebb lehet (nem fizikailag, hanem elméletileg).

 

Egyedül az LTP a biztos?

 

A lakástakarék bizonyos értelemben egy “kézbe kapott” biztos állami támogatás, amit azonban az árdrágulások ugyanúgy érintettek, de pusztán az LTP létezése miatt nem drágult semmi az elmúlt évtizedben. Ugyanakkor a lakástakarékpénztár sem “ingyen pénz”, ugyanis kizárólag a befizetésekre jár a támogatás. Viszont jól tervezhető és akinek megéri a hitel “egy része helyett” ide fizetni, annak érdemes utána számolni!

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ezeket olvastad már?

Meddig csökkenhet az LTP állami támogatása? Sietni kell?   Egyre erősebbek azok a hangok, akik az LTP 30%-os állami támogatásának a csökkenését vízionálják! De mennyi igaz ebből? Mikorra lehet számítani valamire? Mitől függ a folyamat? Tényleg azonnal megéri LTP-t kötni, vagy pedig csak egy marketing fogásról van szó? Ennek próbálunk körbejárni, hogy minél jobb döntést tudjál meghozni, amikor eljön az ideje! Európai LTP körkép Tárgyalásaink során gyakran merül fel kérdésként, hogy a környező országokban mekkora állami támogatás jár az LTP sz...
Brutális sztori a lakástakarékpénztárról-ügyfélpanasz   Szeretnénk, ha a www.ujltp.hu nem egy sales oldal lenne, hanem egy információbázis, ahol a kevésbé emlegetett információk, akár a lakástakarékpénztár negatív oldalai is helyett kapnak és ezáltal egy teljesebb képet kapnak az érdeklődök. Elköteleződtünk a teljes tájékoztatás mellett és kizárólag olyan ügyfeleknek szeretnénk segíteni LTP-t kötni, akik számára valóban ez a legjobb döntés és ki tudják használni az előnyeit! Ma kaptunk egy levelet, amiben az egyik olvasónk elmondja a saját ...
Mire használható fel a lakástakarék? – Itt a teljes lista! Nagyon sokan nem tudják, hogy a tipikus célokon felül (lakásvásárlás, hitel-előtörlesztés, felújítás) mi mindenre lehet felhasználni a lakástakarék által elérhető állami támogatást és megtakarítási összeget! Most végignézzük a teljes listát, hátha te is kedvet kapsz ahhoz, hogy megköss egy vagy több ilyen szerződést, amivel végső soron pénzt spórolhatsz! ablak bejárati kapu biztonsági rács biztonsági üvegfólia biztonsági zár garázs ajtó harmonika ajtó kilincsek k...
Soha többet ne köss LTP-t!!! Mindenki azzal bíztat, hogy ez a legjobb befektetés a számodra? Mesélt már valaki valaha kellemetlen esetekről, olyan szituációkról, amik után kétszer meggondolná az LTP újra kötését? Persze, hogy erről mindenki hallgat! Hogy miért? Mert félnek, hogy akkor nem fogsz kötni. Most nézzük meg, hogy milyen szívások várnak rád, ha mégis LTP kötésére adod a fejedet és nem vagy felkészülve a kellemetlenségekre! Mert nekünk sosem az a célunk, hogy belelökjünk az ismeretlenbe...   Az LTP, amit cs...
Lakberendezési trend 2017   Tavaszból fordulunk a nyárba. Ez a tökéletes pillanat arra, hogy felfrissítsük az otthonunkat, új világot varázsoljunk belőle, szuper környezetet alakítsunk ki. Sok információt lehet találni az interneten a 2017-es lakberendezési trendekről! Mi most összeszedtük nektek a legjobb trükköket, tippeket!   Greenery – Lombzöld Az év színe a lombzöld, ami nem csak öltözködésben, hanem az otthonunkban is hódítani fog. És itt most ne arra gondolj, hogy akkor irány az OBI, ahol lombzöl...