Elterjedt (fél)információ, hogy egyedül a 4 éves lakástakarékpénztár éri meg és ezzel szemben a hosszabb távra kötött szerződések nagyon rossz kondíciókat biztosítanak számunkra. Ez így nem teljesen igaz. Azt kell megérteni, hogy lakástakarékpénztárat nem időtávra, hanem célra kötsz. Hiába kötsz 4 éves szerződést, ha 10 év múlva szeretnél költözni. Mit csinálsz 4 év után a pénzzel? A fejedre kened?

 

A Lakástakarékpénztár hozamai vs piaci hozamok

Szerintem nem lehet egyértelműen befektető szemmel kerülgetni a témát. Nem összehasonlítható egy tőzsdei befektetésben rejlő potenciál (és kockázat) az államilag támogatott és garantált LTP-vel. Aki lakástakarékpénztárat köt, azok az állami támogatást szeretnék kihasználni és biztonságra törekednek. Ez egy nem elhanyagolható szempont! Nézzük meg a éves átlaghozamokat  4 illetve 10 évre a különböző pénzügyi termékek esetében!

A táblázatból láthatod, hogy a négy illetve 10 éves LTP esetében az annualizált kamat akár a 2x-es is lehet. Azt is láthatjuk, hogy az LTP viszonylagos kötöttségét (csak lakáscél), az elmúlt 4 évben a Concorde 2000 befektetési alap átlagos hozama viszonylag kellemesen egyensúlyozta. Ráadásul a befektetési alapból származó hasznot szabadon használhatjuk fe. Azt is kiolvashatjuk, hogy a banki betét 2008 és 2017 között hihtetetlen csökkenésen ment keresztül. 2008-ban még hivatkozási pont lehetett az LTP helyett, de ma már lakáscélra egyértelmá a választás!

 

Forrás: erste.hu, allampapir.hu, concorde

 

Most akkor az LTP a megoldás?

Hangsúlyoznám, hogy a lakástakarékpénztár nem megoldás mindenre. Ez egy viszonylag kötött pénzügyi termék, ami fantasztikus lehetőséget biztosít lakáscéljaink megvalósítására. De semmi többre! A termék nem alkalmas arra, hogy befektessünk a hagyományos értelemben illetve szabadfelhasználásra gyűjtsük a hozamokat! Innentől kezdve nagy sületlenségnek tartom, amikor szakmai portálokon a szerző olyan állításokat tesz, mint például:

10 éves LTP helyett tedd a pénzed ETF-be

Ugyanis azok az ETF-ek vagy más pénzügyi opciók, amik kamatban versenyképesek az LTP-vel, NEM garantáltak! Ha pedig garantált terméket keresünk, azonak a hozamai messze elmaradnak az LTP garantált számaitól. Ez olyan, mintha egy Mercedes személyautót akarnál összeasonlítani egy MAN busszal. Mindkettő jármű, de minden másban különböznek!

 

Nincsen értelme csak 4 években gondolkodni

 

Gyakori érv, hogy a 4 éves LTP-nek a legmagasabb az EBKM-je. Ez igaz. Viszont semmit nem ér a magasabb EBKM, ha nem tudod felhasználni 4 év múlva a pénzt hasznosan. Mert annak nincsen sok értelme, hogy az elméleti magasabb kamatok miatt négyévente kicseréled kínodban a konyhaszekrényt, mert már nem tudod másra elkölteni a pénzt. Tehát nem mindegy, hogy mire tudjuk felhasználni a lakástakarékpénztárat 4 év után. Az egész folyamatnak két konkrét esetben van értelme:

  1. Van lakáscélú jelzáloghiteled, amibe előtörlesztesz
  2. 4 évente tudsz lakást vásárolni befektetési céllal

Minden más esetben elmondhatod magadról, hogy kimaxolod az LTP-t csak éppen soha nem tudod a pénzt úgy megforgatni, hogy a tényleges hasznot realizáld!

 

4 éves LTP-t akkor köss, ha 4 éves a célod. 10 éveset akkor, ha 10 éves a célod. De sose köss a magasabb EBKM miatt 4 éves szerződést, miközben 10 éves a célod

 

Hol a probléma ezzel?

 

A leggyakoribb cél az otthonteremtés. A legtöbben azért kötnek lakástakarékpénztárat, hogy önerőt gyűjtsenek. Kötsz 2 darab LTP-t 4 évre, akkor lesz kb. 2,5M forintod. Ebből tudsz venni lakást vagy építkezni? 

Van akinek ez az összeg pont elég a többi önereje mellé.

De nagyon sokaknak ez a pénz az összes önerő. Nekik sokkal jobb megoldás lenne, ha 10 évig gyűjtenének és összejönne 6,6,3M forint, ami már egy jelentősebb önerőt jelent az emelkedő ingatlanárak mellett is. Annak semmi értelmét nem látom, hogy te lakásra akarsz gyűjteni és csak a magasabb EBKM miatt kötsz 4 éves szerződést, mert valahol azt olvastad, hogy ez éri meg a legjobban! NEKED nem ez éri meg ebben a konkrét helyzetben a legjobban, mert ilyenkor két dolgot tehetsz:

  1. elköltöd valami hülyeségre (felújítod valamelyik rokon házát vagy valakinek a hitelébe törlesztesz
  2. meghosszabbítod a szerződést

 

Állami támogatás, mint kockázat?

 

Jelenleg az állami támogatás 30%. Ez tiszta sor! Azt tudod, hogy a környező országokban mekkora támogatás jár a lakástakarékpénztárra?

 

forrás: az ujltp lakástakarékpénztár könyvéből- töltsd le te is INGYEN: www.ujltp.hu

 

Láthatod, hogy Magyarországon milyen magas az LTP állami támogatása! Fantasztikus lehetőség, aminek valószínűleg egyszer vége lesz. Jelenleg ilyenről nincsen szó, de a jövőre nézve érdemes ezt is figyelembe venni. Te panaszkodhatnál, ha 30 helyett 5 év múlva 15% lenne az állami támogatás? Nem hiszem, mivel Ausztriánál még akkor is 10x magasabb. Viszont a Te lakáscélod sérülne. Vélhetőleg a 4 éves LTP-k esetében nem tudnád 30%-os támogatással hosszabbítani a szerződést, mivel a garancia először 4 évre szól. Addig tartja a szerződés a feltételeit, amilyen időtávot meghatározol. Ha 10 éves LTP-t kötsz, akkor biztoan 10 évig megkapod a 30%-ot még akkor is, ha menet közben módosulnak a számok.

Azt számold ki, hogy mi lenne az EBKM, ha 4 évre szerződsz, aztán meghosszabbítod a szerződést 15%-os állami támogatással…

 

Nincsen szó az állami támogatás csökkentéséről. Ez egyszerű feltételezés, aminek semmilyen valóságalapja nincsen jelenleg.

 

Végkövetkeztetés

 

Számos pro és kontra érvet lehet felhozni minden módozat mellett és ellen is. Végső soron egy dolog fog számítani! Te mit akarsz? Neked mi a célod? És ne feledd! Ne időtávot, hanem célt válassz. A célodhoz válassz LTP módozatot és ne fordítva!

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ezeket olvastad már?

Mégsem garantált az LTP? Erről ritkán beszélnek… Lakástakarékpénztár esetében elterjedt tévhit, hogy az aláírt szerződéssel garantált állami támogatásra vagyunk jogosultak az utolsó fillérig, ami a szerződésben szerepel! Ugyanakkor van egy kitétel, ami miatt oda kell figyelni arra, hogy mikor, hogyan és milyen fegyelemmel fizetjük az LTP szerződésünket! Hihetetlen sok állami támogatástól eshetnek el azok, akik nem tudnak rendszeresen befizetni és mindig megcsúsznak Az LTP esetében fontos megértenünk, hogy a támogatás a pénztári rends...
Mi a különbség a lakástakarékpénztárak között?   Sokan gondolhatják azt, hogy a lakástakarékpénztár és lakástakarékpénztár között nincsen különbség. Mivel mindenhol ugyanazokkal a feltételekkel ugyanakkora állami támogatást kaphatunk LTP szerződésünkre, ezért a döntést jellemzően szimpátia alapon hozzák meg az ügyfelek. A valóságban azonban legalább egy nagyon fontos tényezőt ismerünk, ami nem teljesen elhanyagolható, ugyanis akár 1 évnyi állami támogatással megegyező összeget is elbukhatunk, ha rosszul választunk! Mi a különbsé...
7 olcsó felújítási munkálat, amivel növelheted a lakásod értékét Amikor felújításról beszélünk, akkor a legtöbben igen vaskos számlákra, komoly kiadásokra számítanak. Holott apróbb javításokkal is jelentősen növelhetjük a lakásunk értékét. Nézzünk meg néhány városi praktikát! Cseréld le a régi konnektorokat És ügyelj, hogy az új konnektorok az ingatlan stílusához jobban illeszkedjenek!   Fesd le a konyhabútort   Cseréld le a foganytúkat, kilincseket   Érdemes modern WC ülőkét beszerezni   Parketta helyett PVC G...
Melyik LTP-t érdemes most megkötni?   Itt az idő, hogy végre őszintén kiszámoljuk neked, hogy melyik LTP-vel jársz leginkább jól anyagi szempontból. Biztosan téged is bombáznak a jobbnál jobb ajánlatokkal! De volt már olyan, aki az akció mögé nézett és elmondta neked a nettó nyereségedet? Mert mi most ezt fogjuk tenni! Megnézzük, hogy valójában mennyi a tényleges nyereséged 1-1 ilyen szerződésen és hol érdemes most megkötni. 4 éves LTP esetén   Az LTP szerződések esetében több szempontot kell figyelembe venni. M...
Felnőttként miket dobjunk ki, amik nem illenek a lakásba?   Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenki elhagyja az alma matert, a családi fészket, a biztonságot nyújtó szobácskát. Ilyenkor persze hatalmas álmokat szövögetünk a jövőbeni "első saját" lakásunkkal kapcsolatban. Elhagyjuk a szülők, a család megszokott, felhalmozott és rettentően unalmas dolgait, helyüket pedig szupertrendi dolgok veszik majd át. A valóságban ez viszont teljesen máshogy zajlik le, az évtizedes berögzüléseket nem lehet azonnal levetkőzni. Nézzük meg, hogy mitől ke...