A napokban panaszkodott az egyik ügyfelünk, hogy mielött minket keresett fel, azelött bement az OTP-be, ahol mindenáron rá akarták beszélni 4 darab 10 éves LTP kötésére! Sajnos mi is azt tapasztaljuk, hogy ugyanaz a sablon lemez van minden értékesítőnél berakva. Szinte el sem tudják képzelni, hogy nem mindenkinek van szüksége adott pillanatban LTP szerződésre. Mi azt gondoljuk, hogy nem kell mindenáron eladni a szerződéseket. Sokkal fontosabb a hosszútávú együttműködés. A szerződés akkor is szerződés, ha fél év múlva kötöd meg velünk! Most nézzünk 5 őszinte érvet, amikor nem éri meg LTP-t kötnöd!

Az LTP az a szerződés, amire állam bácsi ad 30% állami támogatást a befizetéseidre

1. Ha nincsen önerőd, de 1 éven belül költöznél

Nézzünk egy teljesen átlagos ügyfelet, akinek sajnos nincsen jelenleg önereje, viszont a következő egy évben már nagyon költözni szeretne. Tudnod kell, hogy minimum 20% önerővel kéne ilyenkor rendelkezni. A legfontosabb kérdés ebben a helyzetben biztosan nem az, hogy hány LTP-t tudsz ma kötni. Sokkal fontosabb, hogy 1 éven belül mennyi önerőt tudsz összegyűjteni? Persze az LTP minél hamarabb megkötése hosszútávon anyagi előnyöket fog jelenteni. Viszont ez csak akkor realizálódik, ha meg tudtad vásárolni a lakásodat. Szóval 1 éven belüli terveknél LTP-t kizárólag akkor köss, ha azt a 240.000 (12×20.000) /szerződést tudod nélkülözni és nem fog hiányozni az önerőhöz.

2. Az LTP-hez jár az állami támogatás

Az LTP hívószava a 30%-os állami támogatás. Ez szerintem mindenki számára nagyon vonzó lehetőséget jelent. Olyan emberrel még nem találkoztunk, aki keveselte volna ezt az összeget. Viszont ez egy csapda is egyben. Nem egy ügyfelet beszéltünk már le a szerződéskötésről. Hogy miért? Mert egyszerűen nem volt lakáscélja és a jövőben sem volt ilyesmi tervben. Tudnod kell, hogy a lakás-takarékpénztár kizárólag lakás célra fordítható. Ha biztosan nem szeretnél/tudsz bővíteni a lakásodon, felújítani vagy ha biztosan nem akarsz lakáscélú jelzáloghitelt a jöbőven felvenni vagy nem akarsz új lakást venni/építeni, akkkor neked nincsen szükséged erre a szerződésre. Annak nincsen értelme, hogy x évig pakolod ide a pénzt, majd a végén bukod az állami támogatást és csak azt a pénzt kapod vissza, amit befizettél (sok esetben mínusz a szerződéskötési díj).

3. Gyerekprogramnak LTP?

A kedvencem, amikor az ügynökök rá akarnak téged beszélni arra, hogy köss LTP-t gyerekprogramnak (sok esetben 10-15 év múlva lesz 18 éves a gyerek). Az LTP nem alkalmas ilyesmire. Ebben a cikkben részletesen leírtam az érveket, hogy miért hülyeség 18 éves időtávra LTP-ben gondolkozni! Nagyon leegyszerűsítve a lényeget: Mivel az LTP maximum 10 évre köthető, ezért úgyis 1 dolgot fog a szülők 99%-a csinálni! Felhasználja a pénzt, hogy felújítsa a családi fészket vagy nagyobb lakásba költöznek. Mindkét esetben annyi történt, hogy jobbak lettek a lakhatási körülményeitek, de a gyereknek továbbra sem tudtok 18 éves korára lakást adni vagy pénzt. Én mindig azt mondom, hogy az esetek jelentős részében a szülők saját lelkiismeretüket nyugtatják meg, hogy tettek valamit, de közben (remélhetőleg) pénzt ebből a gyerek majd örökségként fog látni 30-40 év múlva…

4. 10 ezer forintod marad havonta

Igazából érdemes kimaxolni az LTP szerződéseket. Alacsonyabb összeggel akkor érdemes indulni, ha nincsen szükséged több pénzre. Ilyen mondjuk egy előre meghatározott beruházás (pl.: Napelem), amikor fix összegre van szükséged. Viszont létezik olyan helyzet, amikor a családnak összesen marad havonta 10.000 forintja, amit szeretne félretenni. Ilyen esetben kézenfekvő megoldás lehetne az LTP, de szerintem nem az! Ha egy családnak 10 ezer forintja marad havonta, az azt jelenti, hogy a jövedelmük nagyon le van terhelve! Ilyen esetben a legjobb, ha folyószámlán vagy a párna alatt gyűjtik a pénzt. Ugyanis nagyon fontos a likviditás megőrzése. Ráadásul túl sok értelme nincsen a 10.000 forintos LTP-nek (ha minden pénzünk ennyi), hiszen évente 36.000 forint támogatást kapunk rá. 4 év alatt nagyjából 600.000 forint gyűlik össze. Ebből nem lesz lakás. Ismétlem: 20.000 forint alatt olyankor érdemes kötni, ha konkrét célunk van, amihez igazítjuk az összeget. 

5. Ha az LTP EBKM-je alacsonyabb, mint a hiteled kamata

Viszonlag bevett banki szokás a keresztértékesítés. Számos konstrukcióban ajánlották fel az ügyfeleknek az LTP-vel kombinált hiteleket, mint a csoda, amihez jár évi 72.000 forint talált pénz. Az embereket persze ez teljesen elbódította, hogy a 8 éves LTP-vel kombinát hiteleknél egyből fognak 576.000 forintot! Ez hatalmas deal! A probléma ott kezdődött, hogy ezeknek a hiteleknek a kamata jellemzően magasabb volt. Ez mit jelent? A hitel törlesztéséből LTP-be irányított pénzre kevesebb kamatot kaptunk, mintha a hitelbe fizettük volna és csökkentettük volna a tőkét. Így ahelyett, hogy fogtunk pénzt, gyakran buktunk. Persze ez nem minden esetben igaz. De azt is tudnod kell, hogy még a legjobb esetben sem fogsz 576.000 forint állami támogatást (nettóban), hiszen ahhoz 0%-os hitelkamatodnak kellene lennie! Érdemes átszámolni mindent egy igazi szakértővel!

Legújabb LTP akciók


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.