Itt vagyunk 2018 elején és bizonyára sok emberben most bontakozódik ki az elképzelés, miszerint jó lenne megszerezni a 30%-os állami támogatást és elkezdeni lakás célra gyűjteni. Ebben a legjobb társ a lakástakarék szerződés lehet, amit jelenleg 4 szolgáltató kínálatában érhetünk el. Nézzük meg, hogy most ki milyen akcióval készült számunkra…

Ebben a cikkben kizárólag a megtakarítási céllal megkötött lakástakarék szerződésekre koncentrálunk. A lakástakarékhoz felvehető hitelek módozatait egy következő cikkben hasonlítjuk össze!

A futamidőre való nettósítás azt jelenti, hogy a lakástakarék szerződések könnyű összehasonlíthatósága miatt az eltérő futamidejű szerződéseket egy közös futamidőre számítjuk ki. A tényleges futamidőtől függően elvesszük vagy hozzáadjuk a szükséges hónapnyi befizetést és állami támogatást illetve elvonjuk a nyitási költséget. Az így kapott szám pusztán elméleti érték, így a döntésben nem szabad erre támaszkodni!

4 éves megtakarítási időszak esetén

Jelenleg a lakástakarék piac abba az irányba mozdult el, hogy a rövidebb futamidejű (4-5 év) módozatokat nem hajlandó „díjmentes és feltétel nélküli akcióban” megkötni. Ez azt jelenti, hogy a piac a Fundamenta útjára lépett, követve annak több éve elkezdett stratégiáját a (anti)kedvezmények terén.

A táblázatba kizárólag olyan ajánlatok kerültek, amiknél nem kell plusz szerződést kötni. Láthatjuk, hogy nagyon minimális a különbség, így talán nem az a 2-4 ezer forintos nettó különbség lesz a döntő tényező. A 4 éves módozatok esetében érdemes eldönteni, hogy mennyi ideig szeretnénk megtakarítani (46,48 vagy 50 hónap?). Így ennek függvényében alakul a lejárati összeg is (több vagy kevesebb a ténylegesen kézbe kapott pénz) illetve ettől függően alakul a számlanyitási díj, amit minden esetben ki kellett teljesen fizetni.

A megfelelő futamidő kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy lejáratkor mekkora összegre lesz szükségünk. Aminek felhasználását nem tudjuk számlával igazolni, arra a részösszegre nem jár az állami támogatás!

6 éves megtakarítási időszak esetén

A 6 éves megtakarítási időszakkal rendelkező lakástakarék szerződések versenyében sokkal izgalmasabban alakul a helyzet. Itt a leginkább „megtévesztő adatsor”, hogy a Fundamenta szerződéses tulajdonképpen nettó 7 hónappal tovább tart, ami azt is jelenti, hogy 7×20 000 forinttal fizetünk be többet, amire 7×6 000 forinttal több állami támogatás is jár.

Ebben a szegmensben a pénztárak még „hajlandóak” kedvezményeket adni kötési feltétel nélkül, így az Ageon lakástakarék 50%-os számlanyitási díjkedvezményt ad ügyfeleinek, míg az Erste egy havi betéttel megegyező díjkedvezményt nyújt számunkra.

A 72 hónapra való nettósítás után elméletileg a különbség már sokkal nagyobb a pénztárak között, így akár elméletileg 20-30e forinttal is „járhatnánk jobban”. Azonban nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy elméleti érték, így értelemszerűen a Fundamenta esetében kivontunk a végösszegből 7 havi állami támogatást, amivel máris kedvezőbb lenne a kép.

Tipp: Amennyiben nem szeretnénk a lakástakarék hitelét igénybe venni, úgy jó megoldás lehet, ha 6 éves (72 hónap) futamidőre az Erste lakástakarék ajánlatát választjuk 20 000 forintos nyitási díjjal. Amennyiben szeretnénk a Fundamentához hasonlóan 79 hónapra megkapni az állami támogatást, akkor annyit teszünk az Erste lejáratakor, hogy nem vesszük fel a pénzt, hanem kötöttségek nélkül tovább fizetjük 7 hónapig.

10 éves megtakarítási időszak esetén

Szerencsére a 10 éves szerződések esetében végre azonos a futamidő, így sokkal könnyebb összehasonlítani azokat. Ebben az esetben két lényeges számadat fontos a leendő ügyfelek számára, akik kizárólag megtakarítani szeretnének: mennyit kell most fizetni a számlanyitási díjra és mennyi lesz a lejárati összeg!

Ebben a versenyben jelen pillanatban az Erste módozata a legjobb ajánlat mind nyitási díjkedvezmény, mind lejárati összeg tekintetében. Döntés előtt azonban mindenféleképpen át kell gondolni minden körülményt és feltételt, ugyanis jelen pillanatban csak egy szempontból vizsgáltuk meg a szerződéseket!


Szeretnél lakástakarékot kötni? Független közvetítőként tudok neked segíteni az ügyintézésben és a választásban! Az akciók nálunk is elérhetőek!

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. január 02. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.