Itt vagyunk 2018 elején és bizonyára sok emberben most bontakozódik ki az elképzelés, miszerint jó lenne megszerezni a 30%-os állami támogatást és elkezdeni lakás célra gyűjteni. Ebben a legjobb társ a lakástakarék szerződés lehet, amit jelenleg 4 szolgáltató kínálatában érhetünk el. Nézzük meg, hogy most ki milyen akcióval készült számunkra…

Ebben a cikkben kizárólag a megtakarítási céllal megkötött lakástakarék szerződésekre koncentrálunk. A lakástakarékhoz felvehető hitelek módozatait egy következő cikkben hasonlítjuk össze!

A futamidőre való nettósítás azt jelenti, hogy a lakástakarék szerződések könnyű összehasonlíthatósága miatt az eltérő futamidejű szerződéseket egy közös futamidőre számítjuk ki. A tényleges futamidőtől függően elvesszük vagy hozzáadjuk a szükséges hónapnyi befizetést és állami támogatást illetve elvonjuk a nyitási költséget. Az így kapott szám pusztán elméleti érték, így a döntésben nem szabad erre támaszkodni!

4 éves megtakarítási időszak esetén

Jelenleg a lakástakarék piac abba az irányba mozdult el, hogy a rövidebb futamidejű (4-5 év) módozatokat nem hajlandó “díjmentes és feltétel nélküli akcióban” megkötni. Ez azt jelenti, hogy a piac a Fundamenta útjára lépett, követve annak több éve elkezdett stratégiáját a (anti)kedvezmények terén.

A táblázatba kizárólag olyan ajánlatok kerültek, amiknél nem kell plusz szerződést kötni. Láthatjuk, hogy nagyon minimális a különbség, így talán nem az a 2-4 ezer forintos nettó különbség lesz a döntő tényező. A 4 éves módozatok esetében érdemes eldönteni, hogy mennyi ideig szeretnénk megtakarítani (46,48 vagy 50 hónap?). Így ennek függvényében alakul a lejárati összeg is (több vagy kevesebb a ténylegesen kézbe kapott pénz) illetve ettől függően alakul a számlanyitási díj, amit minden esetben ki kellett teljesen fizetni.

A megfelelő futamidő kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy lejáratkor mekkora összegre lesz szükségünk. Aminek felhasználását nem tudjuk számlával igazolni, arra a részösszegre nem jár az állami támogatás!

6 éves megtakarítási időszak esetén

A 6 éves megtakarítási időszakkal rendelkező lakástakarék szerződések versenyében sokkal izgalmasabban alakul a helyzet. Itt a leginkább “megtévesztő adatsor”, hogy a Fundamenta szerződéses tulajdonképpen nettó 7 hónappal tovább tart, ami azt is jelenti, hogy 7×20 000 forinttal fizetünk be többet, amire 7×6 000 forinttal több állami támogatás is jár.

Ebben a szegmensben a pénztárak még “hajlandóak” kedvezményeket adni kötési feltétel nélkül, így az Ageon lakástakarék 50%-os számlanyitási díjkedvezményt ad ügyfeleinek, míg az Erste egy havi betéttel megegyező díjkedvezményt nyújt számunkra.

A 72 hónapra való nettósítás után elméletileg a különbség már sokkal nagyobb a pénztárak között, így akár elméletileg 20-30e forinttal is “járhatnánk jobban”. Azonban nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy elméleti érték, így értelemszerűen a Fundamenta esetében kivontunk a végösszegből 7 havi állami támogatást, amivel máris kedvezőbb lenne a kép.

Tipp: Amennyiben nem szeretnénk a lakástakarék hitelét igénybe venni, úgy jó megoldás lehet, ha 6 éves (72 hónap) futamidőre az Erste lakástakarék ajánlatát választjuk 20 000 forintos nyitási díjjal. Amennyiben szeretnénk a Fundamentához hasonlóan 79 hónapra megkapni az állami támogatást, akkor annyit teszünk az Erste lejáratakor, hogy nem vesszük fel a pénzt, hanem kötöttségek nélkül tovább fizetjük 7 hónapig.

10 éves megtakarítási időszak esetén

Szerencsére a 10 éves szerződések esetében végre azonos a futamidő, így sokkal könnyebb összehasonlítani azokat. Ebben az esetben két lényeges számadat fontos a leendő ügyfelek számára, akik kizárólag megtakarítani szeretnének: mennyit kell most fizetni a számlanyitási díjra és mennyi lesz a lejárati összeg!

Ebben a versenyben jelen pillanatban az Erste módozata a legjobb ajánlat mind nyitási díjkedvezmény, mind lejárati összeg tekintetében. Döntés előtt azonban mindenféleképpen át kell gondolni minden körülményt és feltételt, ugyanis jelen pillanatban csak egy szempontból vizsgáltuk meg a szerződéseket!


Szeretnél lakástakarékot kötni? Független közvetítőként tudok neked segíteni az ügyintézésben és a választásban! Az akciók nálunk is elérhetőek!

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. január 02. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezeket olvastad már?

5 trükk, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Hogyan tudod a lakásodat vonzóbbá tenni és a lakásvásárlást elősegíteni? Tudtad, hogy a szebben becsomagolt termékért többet fizetnek a vásárlók, mint az igénytelenül hagyott dolgok után? A te terméked ebben az esetben az ingatlan, ezért jó ha odafigyelsz rá! Összegyűjtöttem neked néhány trükköt és tippet ahhoz, hogy a lakásodat sikeresen tudd értékesíteni és ne kelljen "akciózni" vagy alkudozni! Nézzük azt az 5 legfontosabb trükköt, amivel több pénzért tudod eladni az ingatlanod! Gondolkodj a l...
Meddig csökkenhet az LTP állami támogatása? Sietni kell?   Egyre erősebbek azok a hangok, akik az LTP 30%-os állami támogatásának a csökkenését vízionálják! De mennyi igaz ebből? Mikorra lehet számítani valamire? Mitől függ a folyamat? Tényleg azonnal megéri LTP-t kötni, vagy pedig csak egy marketing fogásról van szó? Ennek próbálunk körbejárni, hogy minél jobb döntést tudjál meghozni, amikor eljön az ideje! Európai LTP körkép Tárgyalásaink során gyakran merül fel kérdésként, hogy a környező országokban mekkora állami támogatás jár az LTP sz...
7 olcsó felújítási munkálat, amivel növelheted a lakásod értékét Amikor felújításról beszélünk, akkor a legtöbben igen vaskos számlákra, komoly kiadásokra számítanak. Holott apróbb javításokkal is jelentősen növelhetjük a lakásunk értékét. Nézzünk meg néhány városi praktikát! Cseréld le a régi konnektorokat És ügyelj, hogy az új konnektorok az ingatlan stílusához jobban illeszkedjenek!   Fesd le a konyhabútort   Cseréld le a foganytúkat, kilincseket   Érdemes modern WC ülőkét beszerezni   Parketta helyett PVC G...
Mégsem garantált az LTP? Erről ritkán beszélnek… Lakástakarékpénztár esetében elterjedt tévhit, hogy az aláírt szerződéssel garantált állami támogatásra vagyunk jogosultak az utolsó fillérig, ami a szerződésben szerepel! Ugyanakkor van egy kitétel, ami miatt oda kell figyelni arra, hogy mikor, hogyan és milyen fegyelemmel fizetjük az LTP szerződésünket! Hihetetlen sok állami támogatástól eshetnek el azok, akik nem tudnak rendszeresen befizetni és mindig megcsúsznak Az LTP esetében fontos megértenünk, hogy a támogatás a pénztári rends...
Most köss lakástakarékot, vagy soha!   Egy ideje már szemezgetsz a lakástakarék témával? Érdekes lehet a 30%-os vissza nem térítendő állami támogatás? Még nem jutottál el a konkrét lépésig? Vagy egyáltalán nem hallottál még erről a lehetőségről? Tudod mi a fontos? Köss most lakástakarékot, vagy soha! A cikkben kifejtem, hogy miért kell cselekednie azoknak, akik úgy gondolják, hogy szükségük van erre a termékre! (Ha neke nincsen szükséged rá, akkor a cikk tárgytalan és nem neked szól) Lakástakarék nélkül is léteznek a célja...